X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Γιλντιρίμ, μετά το επεισόδιο στα Ίμια

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τουν τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, την ώρα που μετά τον εμβολισμό του Ελληνικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό κοντά στα Ίμια, αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι οι βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, έγινε λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα να μην προβεί σε καιροσκοπικές ενέργειες στο Αιγαίο, αν και στη συνέχεια χαμήλωσε τους τόνους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του πως γεγονότα όπως το χτεσινό στην περιοχή των Ιμίων υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας και εμφανίστηκε διαλλακτικός.

Η συνομιλία φαίνεται πως έληξε με κοινή συμφωνία για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Επίσης, ο πρωθυπουργός και ο κ. Γιλντιρίμ, συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 14 Φεβρουαρίου 2018 01:52

Σχετικά Άρθρα: