X
    Κατηγορίες: Viral

Πάσχα: Βάψιμο αυγών με φυσικό τρόπο χωρίς χημικά και σπασίματα

Λίγες μέρες μένουν για το Πάσχα και σε πολλά νοικοκυριά έχουν ήδη αρχίσει οι προετοιμασίες με τα ψώνια για το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.

Μέσα στα Ελληνικά αλλά και θρησκευτικά έθιμα είναι και το βάψιμο των αυγών. Τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν το κόκκινο της χαράς για την Ανάσταση του Χριστού, το αίμα και το πάθος από τα μαρτύρια που πέρασε, αλλά και την νέα αρχή μετά το τέλος.

Δεν έχει σημασία αν τα αυγά που θα βάψετε είναι κόκκινα ή θα τα παρουσιάσετε στο πασχαλινό τραπέζι βαμμένα με άλλα πιο πρωτότυπα χρώματα. Το σημαντικό είναι να είναι όμορφα βαμμένα και χωρίς να έχετε χρησιμοποιήσει βαφές του εμπορίου.

Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες έχουν βγάλει στο εμπόριο βαφές αυγών που δεν είναι τοξικές, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν περιέχουν χημικές ουσίες. Βάφοντας τα αυγά με αυτές τις βαφές, τα χημικά περνούν στο εσωτερικό μέρος του αυγού που το τρώμε, αλλά υπάρχει πρόβλημα και στα παιδιά που καθαρίζουν τα αυγά με τα χέρια τους και έρχονται σε επαφή με το βαμμένο τσόφλι.

Προτιμήστε αυγά που θα είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, γιατί δεν θα καταναλωθούν την ίδια μέρα. Επίσης είναι καλύτερα να επιλέξετε αυγά μετρίου μεγέθους και όχι πολύ μεγάλα για να μην έχετε ανομοιομορφία, αλλά σίγουρη επιτυχία στο βάψιμο.

Θα σας προτείνουμε τρόπους για να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με φυσικές ουσίες, από προϊόντα που χρησιμοποιείτε καθημερινά στο τραπέζι σας και είναι αγνά χωρίς χημικά.

Αν και τα αυγά που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ είναι καθαρά, θα πρέπει πρώτα να τα πλύνουμε με προσοχή, για να μην σπάσουν, και στη συνέχεια να τα βράσουμε καλά.

Έχουμε καθαρά μπολ, στα οποία θα ετοιμάσουμε το κάθε χρώμα ξεχωριστά, για να έχουμε το χρώμα που θέλουμε να βάψουμε τα αυγά μας.

  • Μπλε αυγά:
    Κόβουμε το μισό από ένα ολόκληρο κόκκινο λάχανο, το κόβουμε σε κομμάτια, το βάζουμε στο μπολ και ρίχνουμε 2 φλυτζάνια βραστό νερό. Το αφήνουμε έτσι για δύο ώρες περίπου για να βγάλει το χρώμα.
  • Πράσινο:
    Χρειαζόμαστε τον εξωτερικό φλοιό από 10 κόκκινα κρεμμύδια. Προσθέτουμε πάλι δύο φλυτζάνια βραστό νερό και τα αφήνουμε επίσης δύο ώρες μέσα στο μπολ.
  • Βιολετί:
    Παίρνουμε ένα μεγάλο παντζάρι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία όπως με τα προηγούμενα χρώματα.
  • Κίτρινο: Αυτή τη φορά θα βάλουμε στο νερό μία γεμάτη κουταλιά της σούπας κουρκουμά. Αφήστε το πάλι δύο ώρες, ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Πορτοκαλί:
    Χρησιμοποιούμε πάλι τον εξωτερικό φλοιό από κρεμμύδια, αλλά αυτή τη φορά από 10 κίτρινα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε επίσης δύο ώρες στο βραστό νερό.

Σουρώνουμε το χρωματιστό υγρό που έχει βγει στα μπολ και αφού προσθέσουμε στο καθένα από δύο κουταλιές λευκό ξύδι, βάζουμε 3 με 4 αυγά στο κάθε μπολ.

Όπως είναι τα αυγά μέσα στα μπολ, τα βάζουμε στο ψυγείο και τα αφήνουμε από 20 μέχρι το πολύ 24 ώρες. Όσο περισσότερο μείνουν τα αυγά μέσα στα μπολ, τόσο πιο έντονο θα γίνει το χρώμα τους.

Τα βγάζουμε από τα μπολ με μία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, επάνω σε κάποια σχάρα και όχι σε πετσέτα, για να μην κάνουν κηλίδες. Καλό είναι να καταναλωθούν σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Tips για να μην σπάνε τα αυγά στο βράσιμο:

  • Προτιμήστε τα αυγά να μην είναι λευκά, αλλά σε μπεζ χρώμα.
  • Για το βράσιμο, καλό είναι να τα βάλετε σε βραστό νερό, αλλά να έχετε σβήσει το μάτι της κουζίνας.
  • Θα πρέπει να τα έχετε βγάλει από το ψυγείο δύο ώρες πριν και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Όταν πλύνετε τα αυγά, προσθέστε και λίγο ξύδι.
  • Στρώστε ένα βετέξ ή ένα καθαρό μαλακό πανί στον πάτο της κατσαρόλας, για να απορροφήσει τους κραδασμούς κατά την διάρκεια του βρασίματος.
  • Χρησιμοποιήστε μία κατσαρόλα με πλατύ πάτο και βάλτε τα αυγά να βράσουν κάθε φορά από μία στρώση.
  • Βράστε τα αυγά για περίπου 12 λεπτά και μόλις τα βγάλετε από την κατσαρόλα βάλτε τα κάτω από το κρύο νερό της βρύσης.

Καλή επιτυχία στο βάψιμο των αυγών σας και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ από την ομάδα του Kafto.gr

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 26 Απριλίου 2019 14:44

Σχετικά Άρθρα: