X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Τι είναι τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια που βάζουν τέλος στα πλαστικά

Το τέλος του πλαστικού έφτασε και τώρα καλωσορίζουμε την νέα αρχή για το περιβάλλον με τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια, ελπίζοντας πως σύντομα θα συνεχίσουμε με βιοδιασπώμενα όλα τα είδη μιας χρήσης.

Τι είναι τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια

Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια, έχουν την ίδια όψη με τα πλαστικά και δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει κάποιος με την πρώτη ματιά. Είναι φιλικά προς το περιβάλλον και όχι όπως το πλαστικό είδος, που χρειάζεται πάνω από εκατό χρόνια για την διάσπαση του. Το πλαστικό επίσης, είναι επικίνδυνο για την υγεία μας, γιατί εκτός του ότι προκαλεί τον θάνατο σε πολλά θαλάσσια είδη, καταλήγει στο πιάτο μας.

Όσον αφορά το κόστος του, το βιοδιασπώμενο καλαμάκι δεν έχει μεγάλη διαφορά με το πλαστικό καλαμάκι, αν και πολλές φορές το κόστος είναι το ίδιο. Εξαρτάται από τον προμηθευτή και από την ποσότητα που θα παραγγείλει το κατάστημα, όπως και από που θα τα αγοράσει μεμονωμένα ο καταναλωτής.

Η διάρκεια του είναι αρκετή για να απολαύσει ο χρήστης τον καφέ ή το ποτό του, αλλά το πιο σημαντικό είναι να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και να καταλάβουμε τις βλαβερές συνέπειες του πλαστικού, όπως και το να βάλουμε τέλος στην χρήση του.

Το ξεκίνημα έγινε με τις δωρεάν σακούλες του σούπερ μάρκετ που πλέον χρεώνονται στον καταναλωτή και η χρήση τους μετά από έρευνες, έχει μειωθεί πάνω από 75% με 80%, μόλις για τον μήνα Ιανουάριο του 2018.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επεξεργάζεται ένα ριζοσπαστικό σχέδιο κατάργησης και των πλαστικών πιάτων όπως και όλων των πλαστικών ειδών μίας χρήσης.

Στην Ελλάδα, το νησί που έκανε την αρχή είναι η Σίκινος με το να αντικαταστήσει τα πλαστικά καλαμάκια με βιοδιασπώμενα και το παράδειγμα της θέλουν να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει υποχρεωτική εφαρμογή της κατάργησης στα πλαστικά καλαμάκια.

Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια, που έχουν αρχίσει να υιοθετούν οι διάφορες καφετέριες και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι φτιαγμένα από πεπιεσμένο χαρτί και δεν διαλύονται για αρκετή ώρα μέσα στον καφέ, τον χυμό ή ακόμα και στο ποτό, ενώ παράλληλα έχουν φιλική σχέση με το περιβάλλον.

Στο πρόγραμμα είναι η κατάργηση στις μπατονέτες, τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, τα ποτήρια μιας χρήσης που είναι συνήθως για καφέ και τα πλαστικά μπουκάλια. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η τραγική εικόνα του πλαστικού που υπάρχει στη θάλασσα και το καταναλώνουμε όλοι μας μέσω της κατανάλωσης των ψαριών, οφείλεται κατά 70% στα πλαστικά που καταλήγουν σαν απορρίμματα στη θάλασσα και ιδίως το καλοκαίρι.

Σχετικά Άρθρα: