X
    Κατηγορίες: Viral

Ποια βότανα κάνουν καλό στην υγεία μας

Είναι γνωστό, ότι η παραγωγή πολλών φαρμάκων βασίζεται στα βότανα και ότι η βοτανοθεραπεία αναγνωρίζεται για τα οφέλη της από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης θεωρούσε ότι τα βότανα προλαμβάνουν πολλά νοσήματα, αφού κάνουν τον οργανισμό μας πολύ πιο ισχυρό με την χρήση τους και είχε εστιάσει στην καταγραφή πολλών ροφήματα και την ευεργετική τους ιδιότητα.
Τα βότανα εκτός από την θεραπευτική τους χρήση, είναι μία καλή εναλλακτική λύση και μπορούμε να τα πίνουμε αντί του καφέ, ή να τον μειώσουμε και να αντικαταστήσουμε τουλάχιστον έναν καφέ την ημέρα με ένα φλιτζάνι π.χ. τσάι με μέλι, που επίσης είναι αναζωογονητικό για τον οργανισμό και παρατείνει την νεότητα.

Τα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Βαλεριάνα

Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων αντιμετωπίζει το τέρας της αϋπνίας στην εποχή μας και αυτό συμβαίνει λόγω του στρες και των πολλών προβλημάτων. Η βαλεριάνα καταπολεμά την αϋπνία και βοηθάει στο να έχουμε έναν ήρεμο ύπνο, καταπραΰνει το άγχος και είναι ηρεμιστικό για την υπερένταση.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι βοηθάει στη χώνεψη, είναι αντιπυρετικό, ηρεμιστικό και καταπραϋντικό σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά για προβλήματα στο δέρμα. Όταν έχουμε καταναλώσει ένα βαρύ γεύμα και έχουμε στομαχικές διαταραχές, ένα φλιτζάνι χαμομήλι θα μας βοηθήσει να χωνέψουμε πιο εύκολα.

Ρίγανη

Η ρίγανη είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό πολύ χρήσιμο στην κουζίνα, αλλά ταυτόχρονα και ένα πολύ δραστικό βότανο με στυπτικές, διουρητικές και εμμηναγωγικές ιδιότητες. Ο δάσκαλος της ιατρικής Ιπποκράτης, την χρησιμοποιούσε συχνά σαν αντισηπτικό. Επίσης, είναι καλό να το προσθέτουμε στα φαγητά όταν κάνουμε δίαιτα, γιατί δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού.

Τσάι του βουνού

Το τσάι του βουνού, δεν είναι το λεγόμενο αγγλικό τσάι που αγοράζουμε συσκευασμένο σε φακελάκια, αλλά ένα φυτό που φυτρώνει και το συλλέγουν στον Παρνασσό, τον Όλυμπο, τον Ταΰγετο, την Εύβοια και την Κρήτη και το αγοράζουμε σε ματσάκι. Δεν είναι διεγερτικό όπως το τσάι του εμπορίου και σύμφωνα με έρευνες, προλαμβάνει την θρόμβωση, τον καταρράκτη και κατεβάζει την πίεση.

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο, είναι εξαιρετικά σπασμολυτικό και τονωτικό σαν βότανο. Λέγεται ότι είναι ιδανικό για νευρικούς πονοκεφάλους, επουλωτικό των πληγών, αντισηπτικό και ισχυρό εμμηναγωγό.

Ευκάλυπτος

Ο ευκάλυπτος, είναι αντισηπτικό των πνευμόνων και απελευθερώνοντας το φλέγμα, διευκολύνει τον βήχα μας. Ο ευκάλυπτος βοηθάει στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση της βακτηριακής βρογχίτιδας με την εισπνοή ατμών από βρασμένα φύλλα και είναι το ιδανικό βότανο για αυτούς που υποφέρουν από άσθμα. Ταυτόχρονα, ενδείκνυται για χαλάρωση των μυών και ανακουφίζει από τους πόνους.

Βασιλικός

Ο βασιλικός βοηθάει στην πρόληψη του γήρατος, καθαρίζει το συκώτι και τονώνει την καρδιά και την μνήμη. Είναι το βότανο κατά της ζαλάδας και της νευρικής ημικρανίας και ένα από τα στάνταρντ αντιοξειδωτικά. Αν βράσουμε βασιλικό και ρίξουμε 2 γαρύφαλλα προσθέτοντας μέλι, είναι ιδανικό για την συγκέντρωση σε όσους κάνουν πνευματική εργασία.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι ευεργετικό για το κρυολόγημα, την φαρυγγίτιδα και την λαρυγγίτιδα. Ισχυρό τονωτικό βότανο που κατεβάζει το ζάχαρο και καταπραΰνει την βραχνάδα στη φωνή. Δεν συνιστάται όμως σε περιπτώσεις θηλασμού και εγκυμοσύνης.

Αγριάδα

Η αγριάδα είναι πασίγνωστη για τις θεραπευτικές της ιδιότητες σε όσους πάσχουν από πέτρες στα νεφρά. Διευκολύνει την ούρηση και βοηθάει όσους πάσχουν από προστάτη. Η αγριάδα, καθαρίζει το αίμα χαμηλώνει το ουρικό οξύ και συμβάλλει στην καταπολέμηση γαστρεντερικών φλεγμονών.

Δυόσμος

Οι παλιές νοικοκυρές, φρόντιζαν να έχουν πάντα μία γλάστρα με δυόσμο και να αποξηραίνουν τα φύλλα του, που θα χρησιμοποιούσαν αργότερα στην μαγειρική αλλά θα εκμεταλλευόντουσαν τα οφέλη του δυόσμου σαν φάρμακο. Ο δυόσμος είναι ευεργετικός για τη χολή, το έλκος του στομάχου, την δυσπεψία, το κρυολόγημα και την αρθρίτιδα.

Μαντζουράνα

Η μαντζουράνα είναι το βότανο για την καταπολέμηση και εξισορρόπηση της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας, όπως και των εντερικών προβλημάτων. Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, το κυκλοφορικό και ανοσοποιητικό σύστημα έναντι φλεγμονών και ιών. Η μαντζουράνα, θεωρείται το καλύτερο αποχρεμπτικό βότανο.

Αυτά είναι τα κύρια βότανα που βοηθούν την υγεία μας στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας. Κάθε τι που κάνουμε, βοηθάει να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και να αυξήσουμε την προστασία στην υγεία μας.

Σχετικά Άρθρα: