X
    Κατηγορίες: Ελλάδα

Χαλκιδική: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρτη – Η φωτιά μαίνεται

Εκκενώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης τα πρώτα σπίτια στον οικισμό της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής, όπου μαίνεται από τα ξημερώματα μεγάλη πυρκαγιά σε πευκόφυτη έκταση. Πλωτά και λεωφορεία είναι έτοιμα να μεταφέρουν τους κατοίκους.

«Κηρύξαμε την περιοχή της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολύ δύσκολες συνθήκες, υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών», επισημαίνει ο κ. Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στο Facebook.

Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο Πλατανίτσι ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ. Το ένα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς έφτασε το απόγευμα στην ακτή Αχλάδα, το λιμάνι του χωριού Σάρτη.
Το θετικό είναι ότι οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να κοπάσουν στη διάρκεια της νύχτας.

Το σχέδιο εκκένωσης της Σάρτης είχε καταρτιστεί προληπτικά το μεσημέρι, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Οι κάτοικοι προβλέπεται να απομακρυνθούν με 15 πλωτά του λιμενικού και 5 λεωφορεία. «Αν παραστεί ανάγκη είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκκένωση της Σάρτης, δεν πρόκειται να αφήσουμε να κινδυνεύσει κανείς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζιτζικώστας.

Προς το παρόν όμως οι αρχές έχουν δώσει εντολή εκκένωσης μόνο για πέντε – έξι σπίτια που βρίσκονται πλησιέστερα στο πύρινο μέτωπο.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενοςτης διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, η πυρκαγιά ξεκίνησε όταν ξερό δέντρο στην περιοχή Καβουρότρυπες έπεσε πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ και πήρε φωτιά από σπινθήρες.

Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 148 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα, τέσσερα αεροπλάνα και τρία δύο ελικόπτερα.
Για τη διευκόλυνση των πυροσβεστών έχει αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού – Συκιάς. Η Αστυνομία παρακαλεί τους οδηγούςπου κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης.

Την κατάσταση δυσχεραίνει η διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή, όπως ανέφερε νωρίτερα στο “Πρακτορείο FM” ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, πνέουν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη […], Υπάρχει μία ετοιμότητα, το Κοινοτικό Κατάστημα είναι ανοιχτό, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο και αυτό, είναι το μεγάλο μειονέκτημά μας. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας» ανέφερε.

Ο ουρανός στην περιοχή της Σιθωνίας έχει γεμίσει καπνούς που είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση.

«SOS» στα Παιδικά Χωριά

Λαχτάρισαν τα ξημερώματα κάτοικοι του Φιλύρου Θεσσαλονίκης, όταν ξέσπασε φωτιά κοντά στο Παιδικό Χωριό SOS. Με τους ισχυρούς βοριάδες που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά πλησίασε απειλητικά οικίες, ενώ κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν προληπτικά τα σπίτια τους.

Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη έσπευσε στο σημείο και επιχείρησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν η φωτιά σβήστηκε. Στο σημείο παραμένουν πυροσβεστικά οχήματα υπό το φόβο αναζωπύρωσης.
Στο μεταξύ, διάφορες εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν από χθες το βράδυ σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, με την Πυροσβεστική να βρίσκεται επί ποδός.

Στην Επανομή Θεσσαλονίκης ξέσπασε φωτιά σε ξερά χόρτα στη θέση Ραντάρ, όπως επίσης στο δρόμο Χαλκηδόνας – Θεσσαλονίκης, στη γέφυρα του Αξιού. Κλειστή έμεινε για αρκετές ώρες η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Σερρών, στο ύψος του Στρυμωνικού, όπου φωτιά εκδηλώθηκε σε παρακείμενα χωράφια.

Εξάλλου, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν τη νύχτα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης προκάλεσαν πτώσεις δένδρων σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, ξήλωσαν τέντες και πινακίδες, μετακινώντας κάδους απορριμμάτων στους δρόμους, ενώ σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί.

Πτώσεις δέντρων

Πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν από χθες το βράδυ, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το thestival.gr, η Πυροσβεστική κλήθηκε να συνδράμει σε πέντε πτώσεις δέντρων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ανατολικά της πόλης.

Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε ΙΧ αυτοκίνητα.

Πηγή: newpost.gr

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 25 Οκτωβρίου 2018 22:09

Σχετικά Άρθρα: