H πνιγμένη στα χρέη ΔΕΗ ψάχνεται να πιαστεί από τα μαλλιά των καταναλωτών… επιδιώκοντας επιβαρύνσεις στα τιμολόγια και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Προωθεί μέτρα για την ανάσχεση της κατηφορικής της πορείας, που αν τα αποδεχθεί η κυβέρνηση, θα τα πληρώσει η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων πολιτών. Οπως η μείωση του ποσοστού έκπτωσης συνέπειας 15% και η εφαρμογή ρήτρας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η οποία θα ενεργοποιεί αυξήσεις όταν οι τιμές τους ανεβαίνουν. Εφάρμοσε ήδη το εισπρακτικό χαράτσι του ενός ευρώ ανά έντυπο λογαριασμό ρεύματος, το οποίο της αποφέρει έσοδα 40 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας βουλιάζει χρόνο με τον χρόνο, μήνα με τον μήνα, σε ζημιές και το ενδεχόμενο κατάρρευσής της θα προκαλέσει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής σε ένα τέτοιο απευκταίο σενάριο, αρκεί να αναφερθεί ότι και σήμερα, παρά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, προμηθεύει με ρεύμα 7 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Η λήψη των προαναφερόμενων επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ρεύματος αποτελεί μονόδρομο. Η κυβέρνηση και η διοίκηση της δημόσιας εταιρείας έχουν έλθει αντιμέτωπες με τις αδιέξοδες επιλογές τους εις βάρος της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας.
Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν οδηγήσει τη δημόσια εταιρεία στο χείλος του γκρεμού και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι στο εννιάμηνο του έτους οι ζημιές μετά φόρων διευρύνθηκαν στα 255,1 από 82,6 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη και η λειτουργική της κερδοφορία, συμπεριλαμβανομένων προβλέψεων για αποζημιώσεις προσωπικού και της μη εκκαθάρισης του ΕΤΜΕΑΡ για προηγούμενα έτη, κατρακύλησε στα 188,9 από 242 εκατ. ευρώ. Επιπλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της ήταν στα 2,5 δισ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ το 2014, όταν ο κύκλος εργασιών της, το εννιάμηνο, είναι στα 3,4 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ. Το σύνολο δε του χρέους του ομίλου κινείται ακόμη στο αστρονομικό επίπεδο των 4 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ το περσινό εννιάμηνο του έτους.
Οι επιλογές της κυβέρνησης
Ποιες ήταν αυτές οι επιλογές της κυβέρνησης; Οπως έχουν περιγραφεί από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους, τις ίδιες τις δηλώσεις της διοίκησης της εταιρείας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι:
- Η ακύρωση του σχεδίου πώλησης της «μικρής ΔΕΗ» που είχε αποτιμηθεί στα 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε ετοιμάσει πακέτο μονάδων, πελατών και χρεών της εταιρείας που αντιστοιχούσαν στο 30% του ομίλου προς πώληση. Ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί από μεγάλους διεθνείς παίκτες. Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατήργησαν τον σχετικό νόμο, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την υποχρεωτική πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Ετσι, έφτασε στο σημείο να πουλά το 40% της λιγνιτικής της παραγωγής σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ΕΕ προωθεί πολιτικές για καθαρότερες μορφές ενέργειας και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μειωμένο για την απόκτηση λιγνιτικών σταθμών. Αυτό δείχνουν άλλωστε οι αλλεπάλληλες παρατάσεις του διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί από το περασμένο καλοκαίρι και οι συνεχείς απαιτήσεις των υποψήφιων επενδυτών για τη χορήγηση κινήτρων προκειμένου να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.
- Στη διάρκεια της θητείας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτοξεύτηκαν στα 2,5 με 3 δισ. ευρώ, καθώς οι κυβερνητικές εντολές ήταν να μη διακόπτεται το ρεύμα.
- Η εταιρεία επιβαρύνθηκε με έκτακτες δαπάνες 2 δισ. ευρώ, όπως η ίδια κάνει γνωστό, αποδίδοντάς τες σε κυβερνητικές αποφάσεις. Η ΔΕΗ πρόσφατα αναβαθμίστηκε ως προς την πιστοληπτική της ικανότητα από τον διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο S&P, συγκεκριμένα στην κατηγορία CCC+ από CCC, λόγω της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αν και η εταιρεία ετοιμάζεται να βγει στις αγορές για νέα δάνεια, ο ίδιος ο οίκος εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της.
Πηγή: tovima.gr
Αφήστε μια απάντηση