X

Κάταγμα πέους. Συμπτώματα, πρόληψη και αντιμετώπιση

Όταν ακούμε την λέξη κάταγμα πέους, το μυαλό μας πάει σε σπάσιμο οστού. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι και με το πέος, το οποίο μπορεί και αυτό να πάθει κάταγμα αλλά με διαφορετική αιτία.

Τι είναι το κάταγμα πέους

Ο ινώδης χιτώνας είναι ισχυρή μεμβράνη που μέσα συγκρατούνται τα σηραγγώδη σώματα. Είναι οι δύο κύλινδροι στο εσωτερικό του πέους. Αυτά βρίσκονται στον σπογγώδη ιστό, ο οποίος γεμίζει με αίμα που κάνει το πέος σκληρό και έτσι μπορεί να γίνει η διείσδυση στο αιδείο. Ο κίνδυνος λοιπόν για να πάθει ο άνδρας κάταγμα του πέους, είναι αν σπάσει αυτή η μεμβράνη. Από στατιστικά, ξέρουμε ότι μπορεί να συμβεί σε άνδρες από 20 έως 50 ετών, αλλά περισσότερο στις ηλικίες από 20 έως 30. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.331 περιπτώσεις διεθνώς.

Συμπτώματα

Ήχος σπασίματος κόκκαλου.

Πρήξιμο, μελάνιασμα και πόνος, με απώλεια της στήσης την ίδια στιγμή.

Δυσκολία και αίμα στην ούρηση (αν υπάρχει τραυματισμός στην ουρήθρα).

Το πέος παίρνει την μορφή S.

Πρόληψη

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το συγκεκριμένο κάταγμα, είναι όταν το πέος βρίσκεται σε στύση κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Στις ετεροφυλοφιλικές συνευρέσεις, θα πρέπει να αποφεύγονται οι πολύ έντονες εναλλαγές στις στάσεις. Για να το πούμε πιο απλά, όταν η γυναίκα είναι από πάνω από τον άνδρα (θέση ιππασίας) και εκείνος κοιτάζει την πλάτη της, εκείνη έχει μεν μεγαλύτερη ικανοποίηση, αλλλά εκείνος μεγαλύτερο κίνδυνο να του συμβεί το κάταγμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το πέος χτυπάει το ηβικό οστό ή το περίνεο της γυναίκας. Μπορεί να συμβεί όμως και σε περίεργη στάση αυνανισμού, ή και σε στριμωγμένες στάσεις σεξ μέσα στο αυτοκίνητο. Σε κάθε περίπτωση, αν τηρούνται και οι κανόνες υγιεινής στο σεξ, αυτό βοηθάει σε όλα.

Αντιμετώπιση

Ο άνδρας που έχει αυτά τα συμπτώματα, ακόμα και σε ήπιο βαθμό, θα πρέπει να βάλει παγοκύστες στο πέος του και άμμεσα να πάει στο γιατρό, γιατί εκείνος θα του υποδείξει την κατάλληλη αγωγή με αντιβιοτικά, την χορήγηση φαρμάκων που είναι κατά της στύσης, ή ακόμα μπορεί να υποβληθεί και σε χειρουργική επέμβαση.

Δεν πρέπει να καθυστερήσει η επίσκεψη στο γιατρό και ο άνδρας να μείνει χωρίς θεραπεία, γιατί ίσως η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο νομίζει ο παθών και ο κίνδυνος στητικής διαταραχής μελλοντικά είναι πολύ πιθανός.

Το άρθρο ενημερώθηκε τελευταία φορά: 10 Δεκεμβρίου 2017 04:05

Σχετικά Άρθρα: