X

Μαριχουάνα και ανδρική γονιμότητα

η μαριχουάνα επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή σπέρματος στον άνδρα

Πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συλλάβει η σύντροφος παιδί αν είστε χρήστης μαριχουάνας, απλώς γενικά οι ουσίες κάνουν την σύλληψη πιο δύσκολη.

Θα σας δώσουμε μία ανάλυση, σχετικά με το πώς η μαριχουάνα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας.

Τεστοστερόνη
Υπάρχει μια μεγάλη διαμάχη σχετικά με την επίδραση της μαριχουάνας στα επίπεδα της τεστοστερόνης. Όταν έρθει η ώρα να κάνετε οικογένεια, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να κάνετε έλεγχο στην τεστοστερόνη σας. Αυτή η ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σπέρματος. Έχοντας χαμηλή τεστοστερόνη, μπορεί να σημαίνει χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την σύλληψη ενός παιδιού.

Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε από τους New York Times, διαπίστωσε μετά από έρευνα που ότι η μαριχουάνα επηρεάζει την αρσενική σεξουαλική ορμή σε δύο ξεχωριστές φάσεις. Η πρώτη είναι ότι η μαριχουάνα αυξάνει την τεστοστερόνη σε μεγάλα επίπεδα, όπως και άλλες ορμόνες που αφορούν την τεκνοποίηση. Στη δεύτερη, οι ερευνητές βρήκαν ότι προκαλεί μόνο για λίγη ώρα, προσωρινή αύξηση της τεστοστερόνης.

Κάνοντας πειράματα σε ζωα, η Susan Dalterio του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο διαπίστωσε η μαριχουάνα ανεβάζει την τεστοστερόνη 6 φορές για τα πρώτα 20 λεπτά μετά το κάπνισμα της μαριχουάνας. Σε μικρές δόσεις, η αύξηση της τεστοστερόνης διήρκεσε περίπου μία ώρα πριν αρχίσουν να πέφτουν τα επίπεδα της.

Η μαριχουάνα και πιθανώς άλλα κανναβινοειδή επηρεάζουν την παραγωγή μερικών ειδικών ορμονών. Οι εν λόγω ορμόνες είναι η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) και η ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων (FSH). Και οι δύο είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη της τεστοστερόνης.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από ό, τι φαίνονται. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην Αμερικανική Εφημερίδα της Επιδημιολογίας, γράφει ότι η χρήση μαριχουάνας συνδέεται στην πραγματικότητα με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά σε χαμηλότερη συνολική ποσότητα σπερματοζωαρίων.

Σε αυτή την έρευνα εξετάστηκαν 1.215 Δανοί άνδρες ηλικίας από 18 έως 28 ετών. Το 45% αυτών των νεαρών ανδρών χρησιμοποίησε μαριχουάνα. Ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης στους καπνιστές μαριχουάνας παρουσίασαν παρόμοια αύξηση με εκείνη των καπνιστών τσιγάρων, ο αριθμός των βιώσιμων σπερματοζωαρίων των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά μέσο όρο περίπου 29% σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Ωστόσο, απαιτούνται πολύ περισσότερες κλινικές έρευνες για να κατανοηθεί το πώς οι κανναβινοειδείς ουσίες επηρεάζουν τις βασικές αναπαραγωγικές λειτουργίες, δεδομένου ότι η τεστοστερόνη είναι μια βασική ορμόνη στην παραγωγή σπέρματος.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της έρευνας με δείγματα που περιέχουν κυρίως μη φυσιολογικό σπέρμα, βρήκαν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα. Πρώτον, τα δείγματα από άντρες που έκαναν εκσπερμάτωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν δύο φορές πιο πιθανό να έχουν χαμηλές μετρήσεις κανονικού σπέρματος. Εάν ο εν λόγω άνδρας ήταν κάτω των 30 ετών, τότε ήταν πιθανό ότι είχε χρησιμοποιήσει κάνναβη μέσα σε τρεις μήνες πριν δοκιμάσει τις δυνάμεις του.

Παραγωγή σπέρματος

Μάλλον τα νέα είναι άσχημα για τους άντρες που κάνουν χρήση μαριχουάνας κάτω των 30 ετών. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Ανθρώπινη αναπαραγωγή το 2014, το κάπνισμα μαριχουάνας αλλάζει το μέγεθος και το σχήμα του σπέρματός σας. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες παραγωγής σπερματοζωαρίων αυξάνονται στους νέους άντρες που χρησιμοποιούν μαριχουάνα. Διαπιστώθηκε επίσης, ότι η χρήση μαριχουάνας διπλασιάζει τον κίνδυνο των ανδρών κάτω των 30 ετών να έχουν αδύναμο σπέρμα.

Αλλά υπάρχουν και καλά ελπιδοφόρα νέα, που είναι ότι το καινούργιο σπέρμα αναγεννάται σε κύκλους 74 ημερών. Αν πραγματικά θέλετε να κάνετε οικογένεια με παιδιά, καλό είναι να σταματήσετε την χρήση μαριχουάνας, μέχρι το σώμα σας να δημιουργήσει ένα νέο κύκλο σπερμάτων που θα μπορεί να επαναφέρει τα πράγματα στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα: